Хиляди българи кандидатстват за получаване на пенсия в Гърция, алармира електронното издание на в. "Имерисия", цитирано от БТА.

Става дума за нашенци, които не са работили дълго време в южната ни съседка, но се възползват от корумпирани чиновници. Те предоставят срещу заплащане своя адрес на кандидат-пенсионера.

Постоянната адресна регистрация е сред условията за получаване на пенсия, защото така се доказвало дългосрочно пребиваване в Гърция. С фалшифицираните документи българите, но също и румънци и поляци, вече имали право да получават пари от ИКА - държавния пенсионен фонд на Гърция.

"Имерисия" разказва историята на 66-годишна българка, която пристигнала в Гърция миналата година. Според списъците обаче тя има 25 г. осигурителен стаж в южната ни съседка. В действителност жената работила само година като чистачка, но и това дава право на пенсия.

Според европейския регламент гражданите на ЕС могат да получат такава от страната, която ги е приела, дори и да имат само година осигурителен стаж в нея.

Така дори и с няколко месеца осигуряване в Гърция един българин, румънец или поляк, работил 14-15 години в собствената си страна, може (на 65 г. за мъж и на 60 г. за жена) да получи най-ниската пенсия от фонда ИКА в размер на 486 евро, а също така да кандидатства и за социална помощ от 230 евро, пише изданието. В България най-високата пенсия е 700 лева, или около 357 евро.

Междувременно тройката кредитори на Гърция - МВФ, ЕС и ЕЦБ, поиска от Атина незабавно да уволни всички данъчни инспектори от министерството на финансите.

Мярката е с цел да се изкорени корупцията и повиши ефективността на работата. Според "Билд" уволненията може да са факт до петък. Очаква се да бъдат назначени 2235 нови данъчни, като договорите им ще се за три години без право на удължаване.

Статистическата служба на Гърция обяви вчера, че бюджетният дефицит в страната през 2011-а е бил 9,4% от БВП, а общият дълг - 170,6% от БВП. Това надвишава прогнозите, които бяха съответно 9,1% и 165,3%.