Проучване на института МБМД показва, че общата оценка за качеството на здравните услуги в България е "Добър 3,67", каза директорът на социологическата агенция Мирослава Радева. 1/3 от българите в млада възраст са ползвали здравни услуги за миналата година, предаде БНР.

Интересна е ситуацията за това кой, как и колко плаща при посещението си при личното джипи или при специалисти. 

"Услуга при специалист е заплатил почти всеки четвърти. Една част от заплащанията са били на ръка, без документ. Има и такива, които си казват: направо си дадох на ръка и не се занимавах с документ. В крайна сметка тази ежедневна корупция си съществува", посочи Радева.

От данните на агенцията става ясно, че за сериозни медицински изследвания над 42% от жителите на големите областни градове ще потърсят специалист в същото населено място. За сериозни изследвания и операции всеки четвърти от нас ще потърси помощ в столицата.

"За сериозни изследвания 69% или почти 3/4 биха се отправили към столицата или големите градове. Това е около 50% от населението на страната. За оперативна намеса почти липсват такива, които биха се доверили на малките болници в тези населени места. 76% към столицата и други големи градове, 9% към частни клиники", допълни още Радева.