Нови стойности за 35 икономически дейности, които обхващат около 1 млн. работещи българи, са договорени досега. Средният процент, с който се вдига осигурителният праг, е 4.1 на сто. 

Има сфери обаче, където е договорен ръст под 1% - например в ресторантьорството и хотелиерството и производството на хляб. Най-голямо увеличение има в производството на електрически съоръжения - 12.6%, следвано от 11.3% в производството на компютри. 

Това стана ясно от изявление на социалния министър Йордан Христосков, който представи екипа си. Той подчерта, че ако не бъдат постигнати договорености за нови стойности на минималните осигурителни прагове, министърът има право да налага административни стойности според средното увеличение на праговете или коефициентът за инфлация. 

Христосков обяви, че ще бъде подновена дейността на Националния тристранен съвет, в случай че има належащи въпроси, които да изискват консенсуса на работодателите, синдикатите и правителството. Заедно с това служебното социално министерство ще анализира изпълнението на всички мерки и програми във ведомството и ще пренасочи средства към най-успешните проекти. 

Заместник-министри в служебния състав на МТСП стават Петя Евтимова, която поема ресора, свързан с финансирането по европейски програми и оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", Румяна Георгиева, като експерт за труда и трудово-осигурителните отношения и Спаска Петрова, която ще отговаря за социалните помощи и дейностите, свързани с уязвимите групи в обществото.

До октомври ведомството очаква около 270 хиляди заявки за еднократна помощ за отоплителния сезон, като досега вече са подадени 147 хиляди. Преди първия учебен ден се планира да се раздадат около 45 хиляди еднократни помощи за първокласници.