Студентките, които стават майки, ще получават парите за раждане на дете на три пъти. Така ще се избегне практиката бременните да записват един семестър, за да вземат от държавата 2880 лева и повече да не стъпят в университета. Това е една от мерките срещу лошата практика, обяви социалният министър Ивайло Калфин по Нова тв. Той поясни, че е получил много сигнали от ректори за подобен "бизнес". 

Получаването на детските помощи може да се направи доста по-облекчено – децата да получават такси в детските градини или дрехи и учебници. Трябва да се дадат повече условия на социалните работници да работят. Има смисъл в случаите, когато има съмнения, че тези средства не стигат до децата”, каза още Калфин. 

По думите му законът ще се промени, особено в частта за ранно раждащите родители. В момента непълнолетните родители получават детски за своите деца, а техните родители пък получават надбавки за тях, защото още не са навършили 18 години. Идеята е детските помощи - 35 лв. за първо дете и 50 лв. за второ дете, да отиват при децата, а не при техните родители.

„Ограничение в тази посока ще има, но трябват по-сериозни мерки. Миналата година се е увеличил броя на изоставените деца в родилните домове. Те просто раждат децата и ги оставят. Въпросът е в превенцията – да не раждат като деца", поясни министър Калфин.

По повод предложението за увеличаване на осигурителните вноски с 0,5% и острата реакция от страна на работодателите, Калфин отвърна: „Това предложение, което съм направил, на 1000 лева осигурителен доход, какъвто много хора в страната не взимат, това е над средната заплата за страната, утежнението е 3 лева на месец. Това не е сериозен аргумент”.

„Има територия да се обсъжда как се съчетава НОИ с частните фондове, но това не трябва да се прави по начина, по който бе направено през декември. 

Социалните партньори следващия вторник ще обсъдят проблема. Механизмът е такъв, че човек по всяко време може да решава къде да си държи парите, да си променя решението. Аз лично не виждам повод да си преместя партидата в НОИ”, коментира още Ивайло Калфин.