"Добрите университети гарантират заплата между 1200 и 1500 лв. на абсолвентите си", заяви образователният министър по повод класацията на вузовете, която ще бъде обявена днес.
 
Според него сегашното изследване е много по-задълбочено.

"В него има напълно адекватна информация за състоянието на българската образователна система. Всъщност знаем всеки студент как се реализира и как е стигнал до тази реализация, като е минал през всички пътеки на образованието", казва министърът пред в. "24 часа". 

Той смята, че в изследването тази година е важен научния потенциал на университетите. "Виждаме какво е участието в научния живот на всеки университет. Сега ще проличи, че имаме университети, които са изследователски. Има такива, които са и изследователски, и обучителни", коментира Игнатов.

В изследването 15% е тежестта от оценката от националната агенция по оценяване и акредитация. Всички останали данни се събират от обществени източници, включително и от НОИ.

Голяма тежест има науката. Става ясно кое е ядрото на българското висше образование.

"Чрез рейтинга системата е абсолютно променена, всеки университет си има собствен облик и състезателна писта как да се мери", каза още министърът.