За да може да бъдат изпълнени тези решения на парламента (за повече пари на пенсионерите), необходимо е да бъдат променени размерите на осигуровките или размерите на данъците, за да могат да се осигурят тези средства. Това заяви бившият социален министър Иван Нейков пред Фокус.

Тази драма на популизма започна още преди няколко години, когато по предложение на предишните управляващи бяха предприети мерки за административно увеличаване на минималните пенсии – веднъж там 200, пък 250 лева, пък 300 лева, сега вече топката се търкаля по нанадолнището, вече 340, стана 370 лева.

И всяка такава стъпка всъщност е изстрел в сърцето на социалното осигуряване, защото това разкъсва тези решения, разкъсва връзката между осигурителния принос и размера на пенсията, каза Нейков. По думите му този порок на този подход всъщност беше продължен включително и от служебния кабинет.

В един момент обаче служебният кабинет разбра, че този път води наистина към много сериозна ерозия на пенсионния модел и затова се опитаха да направят завой, който е в правилната посока, а именно размерът на пенсията трябва да зависи от приноса на човека в пенсионната система.

Когато парите за пенсии не стигат, за да живее човек нормално, тогава трябва да бъде подкрепян през системата за социалното подпомагане. Т.е. именно това решение, което беше предложено от служебния кабинет за т.нар. добавка „Бедност“, обясни експертът.

Т.е. няма да му увеличаваме автоматично пенсията, а ще му бъде дадена помощ, толкова, колкото му е необходимо, за да стигне границата на бедността. Това е добрият вариант, това е добрият подход.

istock
istock

Сега обаче в това, което се взе като решение, вече – извинявайте за неакадемичния израз – такава боза беше направена, че вече не знам, къде е границата на приноса на човека, къде е административното увеличение на пенсията и къде са добавките от социалното подпомагане за подкрепа на онези хора, които имат недостатъчни доходи, посочи Иван Нейков.

Увеличението на пенсиите ще доведе до вдигане на данъци

Според него ще има и друг  конституционен проблем, защото в нашето законодателство не е възможно трето четене. Тук в някакъв момент някой трябва да постави въпроса за съвършено нов Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване, просто защото това, което ни се предлага в момента, е улица без изход, допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg