След продължило близо десет часа заседание, парламентът прие на второ четене част от  актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Депутатите прекратиха работа и отложиха за днес финалните текстове, които ще се гласуват преди актуализацията на бюджета на Здравната каса.

Минималната пенсия става 370 лева от 1 октомври, решиха депутатите.

С хаос и скандали депутатите приеха да има добавка от 120 лв. за всички пенсионери за последните три месеца на годината.

Скандал при гласуване на пенсиите и добавките към тях

Обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството става 650 лв. Предложението за увеличението бе на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и БСП. Според изчисленията разходът до края на годината е 25 млн. лв.

Отхвърлено беше предложението на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ добавката към пенсиите да е 50 лв., както и на ГЕРБ-СДС за 100 лв.

istock
istock

Максималният размер на пенсиите, без добавките към тях, от 1 октомври става 1500 лв., решиха депутатите.

НОИ да преизчисли служебно пенсиите, поиска омбудсманът

Многократно министърът на финансите Асен Василев вземаше думата в пленарната зала, като подчертаваше, че правителството е успяло да намери допълнително 2 милиарда лева за актуализацията на бюджета за тези година. Той предупреди депутати, че трябва да бъде приета една от възможностите, за да има средства и за бизнеса, здравеопазването и други непредвидени разходи.

Бяха приети по-висока минимална и по-висока максимална пенсия, както и повишаването на коефициента за действителен трудов стаж от 1,2 на 1,35, което води средно до средно 12,5% увеличение на останалите пенсии.

ДПС подкрепи част от предложенията, макар че бяха против в началото.

ГЕРБ не участваше в гласуването, а БСП помогна на ДПС в последния опит да отложи увеличението от 1 януари, което не бе подкрепено.

Разходът за увеличенията и датата на обнародването обаче, че бъдат окончателно гласувани днес в парламента.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg