Омбудсманът Диана Ковачева препоръча на управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов да организира служебно преизчисляване на индивидуалния коефициент на пенсиите при 172 226 души, засегнати от промените в Кодекса за социално осигуряване, съобщиха от канцеларията на омбудсмана, предаде БТА.

Повод за препоръката на обществения защитник са десетките сигнали и въпроси на граждани, които се интересуват от влезлите на 1 септември т.г. нови промени в КСО.

Близо 70 на сто от хората, които ще имат правото да поискат преизчисляване, са лица с пенсии за инвалидност заради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест.

172 000 пенсионери могат да поискат преизчисление на пенсията

Макар че крайният срок за подаване на заявления за преизчисляване на пенсиите да е 30 септември 2022 година, част от хората може да поискат преизчисляване още в първите дни, защото при забавяне или отлагане ще получават по-малкия размер пенсия.

istock
istock

Не бива да се допуска ситуация, в която възрастните хора, включително такива, с влошено здраве, самотно живеещи или трудноподвижни, да бъдат поставяни пред избор да застрашат още повече здравето си, отивайки до офисите на НОИ, в момент на увеличаващите се случаи на COVID-19, посоча Диана Ковачева.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg