Европа ще плаща на фирми у нас, които наемат трайно безработни и хора над 54 години. Средствата са по нов европейски проект по схемата „Обучения и заетост", съобщиха от Агенцията по заетостта.

На работодателя ще бъдат възстановявани разходите за заплати и осигуровки за период до 12 месеца, а ако наетите безработни са извън групите, средствата от схемата ще покриват разходите за първите до 6 месеца

Всички кандидати трябва да са на възраст над 29 години. Работодателите ще могат да подават заявки от 25 март до 1 април в бюрата по труда.

Това ще бъде първият етап на схемата, за който е осигурен бюджет от малко над 8 милиона лева, а общата й стойност е 81 милиона лева.

305 хиляди са безработните в България, показват данните на НСИ. Коефициентът на безработица през 2015 г. намалява с 2.3 процентни пункта в сравнение с предходната година и достига 9.1%.

187 хиляди от тях са трайно безработните или това са 61% от всички хора без работа у нас.

Заетите в България през 2015 г. са били 3,03 млн. души, или 49,1% от населението над 15 години.

България остава сред държавите в Европейския съюз с най-слаб ръст на заетостта и през последното тримесечие на 2015 г., сочат данните на Евростат.

За периода октомври – декември 2015 г. заетостта у нас отбелязва ръст от 0,1% спрямо предходното тримесечие и 0,3% на годишна база. В ЕС обаче увеличението на заетите е с 1% за година.

Най-много се увеличават заетите в Малта – с 4,6%, следвана от Испания - с 3%, Унгария и Люксембург.