Пет пъти по-евтино е можело да плати държавата за издаването на европейски здравни карти на българите, показва проверка на “Труд” сред скандалните обществени поръчки, провеждани от бившата шефка на здравната каса д-р Нели Нешева.

Ведомството е отстранило от търга за картите консорциум, предложил 5,11 пъти по-ниска цена. Става дума за обединението “КИМ-2000-ДЕМАКС”, което е дало оферта за 46 стотинки на пластика.

Побеждава обаче “Джи поинт” с цена от 2,40 лв. на карта.

Разликите не свършват дотам. Новите здравни карти нямат нито снимка на притежателя, нито подпис, нито магнитна лента или чип, т.е. могат да се изработят с всеки по-качествен принтер, коментираха експерти. За сравнение: пластиката на една кредитна карта, издавана от Уникредит Булбанк, е със себестойност от 1 евро, съобщиха от финансовата институция. А пластиката има не само чип и магнитна лента, а и холограмна защита.

Водещият показател, по който се отсяват кандидатите на търга, е именно критерият “икономически най-изгодна оферта”. Но от резултата става ясно, че комисията се е водила от точно обратното.

До ноември м.г. здравните карти струваха на касата по 2,24 лв. за бройка и бяха изработвани точно от отстранения консорциум. Те съдържаха снимка, обработена срещу фалшификации, и сканиран подпис на здравноосигурения човек. Тъй като обаче българите не заплащат нищо за издаването на документа, а тежестта пада върху държавата, никой не се е запитвал колко излиза това на бюджета.

На въпрос защо същите фирми, които са вземали 2,24 лв. за карта, предлагат сега цена от 46 стотинки, те отговарят, че новите критерии на касата предполагат по-ниски разходи.

Сагата с избор на нов изпълнител започва на 13 януари 2011 г. Тогава д-р Нешева обявява търга. Свои оферти подават “Дайрект сървисиз”, “Нойзи дизайн и реклама” заедно с “Джи пойнт” и третият кандидат КИМ-2000-ДЕМАКС. С решение от 11 април 2011 г. обаче Нешева прекратява процедурата, защото се оказва, че само един от участниците - КИМ-2000-ДЕМАКС, отговаря на предварително обявените условия. На 17 май м.г. за втори път касата обявява поръчката. На 9 август м.г. победителят е известен - фирмата “Джи пойнт”. Отстранени са “Дайрект сървисиз” и КИМ-2000-ДЕМАКС. Мотивите са, че първият е заявил как по куриер и срещу заплащане ще доставя картата. “А това противоречи на изискването на възложителя (б.р. - касата), че издаването ще бъде безплатно за здравноосигурените”, четем в аргументите на д-р Нешева.

А за консорциума се казва: “Не е обективна и доказана възможността изработката и доставката на европейската здравноосигурителна карта при извънредни обстоятелства да бъде в рамките на 1 минута.” От КИМ-2000-ДЕМАКС контрираха, че това е напълно възможно, стига гражданинът да отиде в един от офисите им и да подаде документите там. Тогава ще получи пластиката за 50 секунди. В офертата си консорциумът е заявил, че ще разкрие 3979 пункта за приемането на заявления. Но от касата не приемат, че това може да се случи. “Разкриването на пунктовете не е обвързано с наличието на човешки ресурс, който да ги обслужва”, пише в аргументите за отстраняването. “Приложили сме писма с намерения за назначаването на необходимия брой служители за всички пунктове. Но това можеше да стане само след сключването на договор с касата, иначе кой би плащал заплатите на толкова хора?!”, коментираха от ръководството на консорциума.

Според фирмата нито един от мотивите на касата не е основателен.

“Нека да припомним, че издаваме картите от въвеждането им през 2007 г. и продължихме да го правим до 17 ноември 2011 г., т.е. дори след изтичането на договора ни на 31 декември 2010 г.”, добавиха от КИМ-2000-ДЕМАКС. И подчертаха, че победителят “Джи пойнт” не е производител и доставчик на пластмасови карти и холограми.

Александър Манев от фирмата победител "Джи пойнт": Разходите ни са за 2,40 лв.

"Фирмата ни е посочила цена от 2,40 лв. за всяка европейска здравноосигурителна карта на базата на разхода, които прави първо нашият поддоставчик "Български пощи". А именно - за изпращането и приемането на документите, както и на самата карта. В цената е включено също заявлението, което се дава на осигурения, имаме разходи за пластиката, печата й, за персонализацията, за набор и проверка на текстовете, подадени от гражданите. А за всичко това се грижат доста хора, на които плащаме заплати.

Защитата на картата е изцяло според изискванията на тръжната процедура. Имаме разчети за целия процес, а цената ни е пазарна. Положили сме доста труд процедурата да бъде лесна за гражданите, да могат да подават документите си на много места. Не може да ви кажем колко карти месечно изработваме, за това се обърнете към касата. А тя ни плаща в края на всеки месец на базата на реално изработените карти, защото има и такива подадени документи, които НЗОК не одобрява. Примерно, ако лицето е с прекъснати здравноосигурителни права. Фирмата ни се занимава с всякакъв вид печат, имаме дълъг опит."