Месец и половина имат българските студенти, за да подготвят документите си и да кандидатстват за европейски стипендии и специални награди за зимния семестър на академичната 2016/17 г., припомниха от просветното министерство.

Кампанията по набирането на заявления започна вчера (онлайн на адрес http://eurostipendii.mon.bg) и ще продължи до 15 януари догодина.

Класирането ще е ясно на 8 февруари 2017 г., а щастливците трябва да получат средствата си до 8 март 2017 г. 

Стипендиите са по линия на проект "Студентски стипендии - фаза 1" на оперативна програма "Наука и образование". За разлика от европроекта от предходните години (2007-2013 г.), който беше към програма "Развитие на човешките ресурси", през тази година право на стипендии ще имат младежите от всички университети у нас, които се обучават редовно или задочно, но в някое от 32-те направления, обявени от страната ни за приоритетни (в които има дефицит на кадри).

Такива са педагогика, теория и управление на образованието, природни науки, математика, информатика и компютърни науки, машинно инженерство, електротехника, енергетика, транспорт, корабоплаване и авиация, животновъдство и др.

Целта на евростипендиите е обучението в тези направления да стане по-достъпно и съответно да привлече повече желаещи. Те ще се получават независимо от това дали студенти получават стипендии или награди, финансирани от държавния бюджет.

Европейските стипендии за успех са 120 лева на месец, като минималният успех за кандидатстване е добър 4.00. До края на първата фаза по проекта (до 29 ноември 2017 г.) се предвижда да бъдат дадени общо 151 500 месечни стипендии за успех по 120 лв. 

Специалните награди пък са еднократни в размер на 200 лв. и за тях могат да кандидатстват всички студенти в редовна форма от държавни и частни висши училища. Те са за специални постижения в науката, инженерно техническите дейности, педагогическите науки, иновациите и предприемачеството, изкуството, културата и спорта.

Един студент може да получи до три стипендии за специални постижения на семестър. Тук класираните студенти в предишната кампания са били 3771 души, като средният им успех е отличен 5.63. Според плановете би трябвало да бъдат отпуснати общо 30 300 еднократни стипендии за специални постижения от по 200 лв.

Статистика

Най-много класирани студенти в предишната кампания е имало от направления компютърни системи и технологии, предучилищна и начална педагогика, индустриален мениджмънт и архитектура.

Най-младият класиран студент е роден на 13 юли 1998 г. и учи в ТУ-София, а най-възрастният е роден през август 1944 г. и следва в Пловдивския "Паисий Хилендарски".

За стипендии за успех са изразходвани около 6 млн. лв. (50 275 броя стипендии), а за награди - 1.28 млн. лв. (6410 броя стипендии).

Вижте още: 

Студенти искат стаж в родни ферми, вместо бригади в чужбина 

Къде предпочитат да работят българските студенти

Бъдещите студенти плащат здравни вноски от джоба си