Родителите на 2497 деца, които живеят при роднините си у нас, вземат детски за тях в Германия. Това става ясно от отговор до "Сега" на германската служба, отговаряща за семейните помощи. Близо 32 хил. българи получават детските надбавки в Германия за над 49 хил. деца. 

От тях 67 живеят в страна, различна от България и Германия, става ясно още от информацията. Според европейския регламент родителите имат право на детски в приемащата страна дори децата им да не живеят с тях, а в родината си. Детските за първо и второ дете са по 190 евро, за трето - 196 евро, а за всяко следващо - по 221 евро.

Тази възможност за работещите ни в Германия сънародници може да се промени, защото Брюксел даде зелена светлина на всички страни от ЕС да променят споразумението за координацията на социалноосигурителните си системи, което ще се отрази на социалните помощи и на детските надбавки за чужденците, обясниха вчера от социалното министерство. 

Промените ще засегнат семействата, в които децата живеят постоянно в държава, различна от тази, в която единият или и двамата родители работят. Тогава детските ще се получават в размера, в който са в родината на децата. Така например работещите в Германия родители ще получават там размера на българските детски. 

Семействата, които живеят в пълен състав в държава от ЕС, ще получават детските в съответната държава. До 2020 г. тази мярка ще се прилага само за новите емигранти, а след това ще важи за всички. Пенсиите са изрично изключени от тези промени, уточняват от МТСП. 

Решението на Брюксел ще позволи и на страните да отказват социални помощи на граждани на ЕС. Към икономически неактивни граждани ще има изискване да разполагат с достатъчно средства за издръжка, така че да не са в тежест на социалната система. Десетки хиляди българи в момента живеят на помощи в страни от ЕС. В Германия те са близо 64 хил., в Испания обезщетения за безработица получават близо 11 хил. български граждани. 

С последните промени в закона у нас родители, които живеят повече от половината година в чужбина, вече не могат да вземат детски от нашите социални служби. От Агенцията за социално подпомагане обясниха, че нямат информация за спрени надбавки за деца по този случай.