Недостигът на качествена работна ръка ще е проблем на проблемите за българските предприятия и през 2018 г.

Изводът е от 25-тото европейско проучване на бизнес климата, проведено у нас от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред 602 фирми от всички области.

Данните разкриват, че не само България, а целият Европейски съюз страда от липса на квалифицирани кадри. Затова темата за улеснен внос на работници от държави извън ЕС става все по-гореща на Стария континент.

"България е на последно място в ЕС по заети граждани на трети страни в икономиката си. Оценката в дългосрочен план е, че ни трябват около 500 000 работници отвън", коментира Васил Велев, шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Всички големи работодателски организации у нас са единодушни, че недостигът на човешки ресурси се превръща във все по-голяма спирачка за развитието на икономиката.

Велев коментира в интервю за Money.bg, че освен "бърза писта" за импорт на работници от чужбина са необходими решително намаляване на бюрокрацията и експресно въвеждане на електронно управление. За последната година имаме отрицателен ръст на чуждите инвестиции в дялов капитал, т.е. повече са напуснали страната, отколкото са влезли.

Въпреки трудностите 63% от анкетираните български фирми смятат, че бизнес климатът в страната ще се подобри през предстоящата година. Мениджърите са оптимисти и за износа - половината от участниците в проучването очакват ръст на продажбите зад граница през 2018 г

Влиянието на Брекзит е поставено на последно място като затруднение пред бизнеса и в България, и в Европа. Вероятно този резултат се дължи на това, че Великобритания няма да напусне ЕС през 2018 година. Само за Ирландия Брекзит е предизвикателство номер едно за бизнеса.