Работа на хонорар с граждански, вместо трудов договор. Така все повече работодатели наемат служители в условията на криза.

Забелязваме такава тенденция, въпреки че сме предупредили хората да държат на постоянни договори, заяви лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. Сключват граждански договори, защото те по-лесно се прекратяват.

Така ако бизнесът не върви и печалбите намаляват, хората могат да бъдат уволнени по бързата процедура, поясни Тренчев. Освен че нямат нужда от предизвестие, при уволнение на съкратените не се дължи и обезщетение. Според договореното по време на преговорите за антикризисната програма на властта на всеки съкратен се дължи обезщетение в размер на 1000 лв. Досега на уволнените се даваха само по 720 лв. Право на тези пари обаче имат работилите на постоянен договор.

Заради кризата обаче, повечето българи нямат избор и са съгласни да работят на хонорар или на час, без какъвто и да е договор. С цел да пестят, повечето шефове не внасят и пълните осигуровки на служителите си. Именно затова са ниски и пенсиите ни, обясняват експерти.

Расте и броят на шефовете, които минават на варианта да плащат на парче за работа от вкъщи.

Въпреки това България е една от малкото държави в Европейския съюз, в които липсват всякакви директиви относно временната заетост, дистанционната и надомната работа. В момента работна група към МТСП умува върху различни варианти как трудът от дома да бъде признаван като осигурителен стаж.

Работи се и върху въвеждане на минимална работна заплата и за работещите вкъщи. Очаква се най-късно до края на годината да е готов проектът и за създаване на агенции за временна заетост, които да помагат на безработните да се уредят поне със сезонна работа.

Сред идеите на синдикатите е такива трудови борси приоритетно да бъдат създадени в градовете на българо-гръцката граница. Причината е, че голяма част от живеещите там редовно прескачат в съседната държава, за да изкарват пари със земеделски труд.

По данни на властите в южната ни съседка най-малко 80 хиляди българи заминават там всяка година, за да берат маслини и портокали в най-натоварените периоди по събиране на реколтата.