Излишен е спорът за почасовата ставка. В България отдавна има минимална почасова ставка за заплащане на труда на хората, както и минимална работна заплата. Това каза пред Нова телевизия лидерът на НДСВ Христина Христова.

Някой е сметнал, че почасовата ставка е алтернатива на минималната работна заплата, няма такова нещо, говорим за по-гъвкаво работно време. Минималната работна заплата не е социална категория, тя е финансовите средства, които човек получава за дадено количество и качество труд.

В период на криза не е време за увеличаване по административен начин на минималната работна заплата, подчерта Христова. Тя добави, че това трябва да бъде договаряне с работодатели, синдикати за минималните осигурителни прагове.

"Все още сме в такъв етап на развитие, че не е лошо да има един минимален праг, под който никой работодател не може да слиза. Минималната почасова ставка е 70 евроцента за час у нас. Това е 1,47 лв. на час при 27 евро в Дания. Но там, където нямат минимална работна заплата, имат минимална почасова ставка умножено по 8 часа на ден прави минималната работна заплата", заяви Христова. Според нея, Менда Стоянова просто предлага гъвкава форма, ние я имаме, но тя не се прилага достатъчно.

"Трябва да се направи преглед да се види някъде да не се ощети набирането на осигурителния стаж за пенсия. Средната класа трябва да е поне половината от населението, поне така сме учили в учебниците. Ясно е, че при тези кризисни години, силно е ударена и средната класа, някои минават на намален работен ден, други направо на половин работен ден", добави лидерът на НДСВ.

За изборите Христова каза, че нашият вътрешен министър е председател на предизборния щаб на управляващата партия.

"Това е негативен факт. Това не трябваше да се случва. Изборите са демократичен инструмент", уточни Христова. Тя добави, че нямат окончателно решение на политическия съвет, защото има още време до изборите.

"Чувала съм за проблем от страна на Даниел Вълчев, че като евентуален кандидат за изборите, той все пак е приятел на Йорданка Фандъкова и няма да играе срещу нея. Случват се такива неща, това е негово лично решение", обясни Христова.

"НДСВ продължава да има проблем. Макар и два мандата управляваща партия, някак си сме неглижирали участието си в местните избори. НДСВ безрезервно подкрепя госпожа Кунева в нейното желание да контактува с гражданското общество. Има 6 месеца до изборите, в разговори с БСП никой не ми е казал, че има намерение да подкрепя Меглена Кунева. Профилът, който ние смятаме, че е важен да бъде за следващия български президент, е, че трябва да нарасне доверието на хората в институциите, да се работи за помръкналия имидж на България в ЕС", заяви още Христина Христова.