Държавните служители също като пенсионерите ще получат великденски добавки, съобщи в Пловдив министърът на финансите Петър Чобанов. 

Той уточни, че премии за празника ще вземат чиновниците в министерствата, реализирали икономии от фонд „Работна заплата”, които са получили добри оценки при предстоящата атестация. Финансист №1 припомни, че допълнителното материално стимулиране е процент към заплатата и се отпуска в края на всяко тримесечие. 

„Случи се сега Великден да е през април и така че ще има великденски бонуси по тази линия”, обясни Чобанов. Той подчерта, че допълнителни пари, за да посрещнат празника тази година, ще вземат всички пенсионери, като тези с най-ниските доходи ще получат по-големи суми.

Това било част от социалната политика на правителството, която включвала и възстановяване на швейцарското правило за ежегодно нарастване на пенсиите. 

Чобанов напомни още, че възрастните хора с най-ниски доходи са получили добавки и за Коледа, каквито през последните 4 г. не се раздаваха. За 2015 г. се обмисляла възможността добавките към пенсиите да бъдат заложени в бюджета на държавата, така че предварително да бъде планирано кога старците ще вземат допълнителни средства и в какъв размер ще са те. 

Министърът коментира и информацията за планиран от кабинета нов заем. 

„Заемът е сериозна материя и не бива да бъде използван като дъвка да се предъвква от време на време преди или след избори”, заяви той. По думите му в момента се работело за външна емисия от около 3 млрд. лв. 

„От тях 1,3 милиарда ще се използват за финансиране на стари дългове, 1,7 милиарда ще бъдат използвани през януари 2015 г. за покриване на емисията глобални облигации, а останалите пари ще бъдат използвани за покриване на бюджетния дефицит”, разясни Чобанов. Той добави, че въпросът бил обсъждан още при дебатите за бюджет 2014 г., а точният размер зависел от ситуацията на международните пазари. 

Предстоящият евровот пък щял да струва на бюджета около 22 млн. лв. В момента се провеждали срещи за уточняване на разпределението на сумите по отделните пера.

 „Разбира се, може да има колебания около този ресурс. Не значи, че трябва да го изхарчим целия”, отбеляза държавният ковчежник. Той проведе вчера първата си среща с пловдивски бизнесмени. 

На нея главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Димо Спасов ги запозна с възможностите и условията за финансиране от нея, както и с целия набор от инструменти, които осигуряват гъвкаво и нисколихвено кредитиране за малките и средните предприятия.