Властите обмислят варианти за инфлационна индексация на пенсиите от първи юли. Това заяви пред БНТ министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Индексацията ще трябва да компенсира спирането на ковид добавката, която пенсионерите ще получават до 30 юни.

Увеличение на пенсиите по швейцарското правило няма да компенсира отпадането на ковид добавката. Затова сега властите търсят други механизми.

Изплащат инвалидните пенсии с изтекъл срок до края на юни

Сред разглежданите възможности са:

  • към пенсиите да се добави твърда сума под формата на антиинфлационна добавка
  • пенсиите да се увеличат с процент, равен на сбора на инфлацията и ръста на средноосигурителния доход
  • да се пристъпи към индексация на два етапа - например, по швейцарското правило и последващо осъвременяване.

istock
istock

Кой от вариантите ще избере правителството зависи от изчисленията на специално създадена за целта работна група. Окончателното решение ще бъде взето от Народното събрание. Министърът на труда и социалната политика обаче беше категоричен, че след отпадането на ковид добавките, пенсионерите няма да получават по-малко средства.

"Не, няма да ги изненадаме неприятно. Може да ги изненадаме само приятно. Светът е в криза, не само в България има инфлация. Аз съм съгласен с твърденията, че подобно наливане в пенсиите провокира инфлация, но аз не мога да се съглася, че за да не провокираме инфлацията, трябва да оставим хората гладни." - каза Гьоков.

Няколко варианта за увеличение на пенсиите от юли

От днес започва изплащането на великденската добавка към пенсиите от 70 лв. Тя ще бъде изплатена на всички пенсионери независимо от размера, който получават.

istock
istock

Половината от пенсионерите у нас - около един милион души разчитат на минимална пенсия, добави социалният министър.

Министерството на труда и социалната политика не приема замразяването на размера на минималната работна заплата, заложено в средносрочната тригодишна рамка, изготвена от министерството на финансите.

Мъжете пенсионери получават повече от жените

"Тази рамка се актуализира на всеки три месеца. Аз съм сигурен, че заложеното там е изчислявано преди войната в Украйна и не е отчетена тежестта на събитията", каза Георги Гьоков.

Той допълни, че е възможно от първи юли да има увеличение на заплатите на социалните работници.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg