Истерия за здравни карти обхвана българите преди Великден. Хората окупират още по тъмно гишетата за издаване на новите документи. С тях получаваме безплатна медицинска помощ в чужбина.

Слухове, че без карта няма да ни пускат в Евросъюза, паникьосаха и туроператорските агенции, които водят групи зад граница по празниците.

Картите се издават само в областните градове и на четири места в столицата, затова се чака цял месец, оплакаха се потърпевши.

Освен това желаещият да се сдобие с документа трябва да отиде в службата според адресната си регистрация.

Пътувайте спокойно, няма да ви проверяват за документа на границата, увериха от здравното министерство.

От Националната здравноосигурителна каса също увериха, че текстът на практика не работи.

Никой не проверява напускащите страната в посока ЕС дали имат европейска здравна карта или здравна застраховка. Те пътуват на свой риск. Ако им се наложи да потърсят медицинска помощ, ще трябва да си плащат, защото няма как да докажат, че са се осигурявали за здраве в страната си.

Българските граждани имат право на избор като европейци и здравната карта не може да е задължителна. Това коментира за "Стандарт" депутатът от СДС Ваньо Шарков.

Той припомни, че от три седмици е внесъл промяна в Закона за здравното осигуряване, с която документът става препоръчителен вместо задължителен.

Документът е безплатен като единственото, което се заплаща, е формулярът. Срокът за издаването му е 2 седмици, но при по-голям наплив от желаещи може и да се удължи.