Нещата са ясни! Изборите за президент минаха и заминаха, имаме победители и победени, Кабинетът пък хвърли оставка, на път е да предизвика хаос. Предстоят нови избори. И какво от това? Животът продължава…, ще кажат някои. Вероятно са прави.

Но много често, за да продължи животът, се минава през болници и поликлиники. Въпросът е, в сегашното кабинетно и парламентарно безвремие, в очакване на връчване и връщане на мандати, на политически въртележки и конституционни пируети, дали не може да се внесе малко разум в хаоса на т. нар. здравна реформа. Все още не е късно това да се направи преди да изпаднем в непредсказуемостта на политическото инженерство.

Здравната реформа тече с приливи и отливи от 10 ноември 1989 година насам. Все нещо се променя, уж в интерес на хората, парите за този сектор стават все повече при все по-намаляващо население. Резултатът обаче е плачевен.

Ето един пример, споделен от потърпевша майка миналата седмица: „Нормално ли е 9-месечно бебе с фрактура на черепа да прекрачи прага на болницата в 22 ч и да бъде хоспитализирано в 2:30 ч, обикаляйки преди това шест кабинета, в които лекарите го преглеждат за 2 мин. и пишат документи 10 мин.? Нормално ли е да не получи болкоуспокояващо за цялото това време с непрестанен рев, с мотива, че все още не е хоспитализирано? Нормално ли е да чака още 15 мин. за взимане на отпечатък и отново въздесъщо писане на документи? Нормално ли е на финала да му кажат да си купи нурофенче, след скандал да се навият да му дадат болкоуспокояващо и да ти съобщят, че ще чакаш 4 дни за скенер, от който зависи ще има ли операция или не? За един 9-месечен приятел питам, който за щастие се натресе на малкия дявол и вече си е вкъщи“.

Уважаема госпожо, явно е възможно, щом ви се е случило. И трябва да ви кажем, че не лекарите са виновни за този батак. Те гледат да си вършат работата професионално и не е случайно, че все още имаме специалисти от класа, които напук на предложенията предпочитат да останат в България и да бъдат полезни за пациентите си. Мазохизъм, ама и хуманизъм!

Повече време хабим да пишем и принтираме, отколкото да преглеждаме хората. Каза ми го неотдавна една лична лекарка. Видях я как попълва едни дълги и сложни формуляри, праща ги в Здравната каса и НОИ, прави справки, смята на калкулатора. Превърнала се е в счетоводителка.

„Кой направи общопрактикуващите лекари еднолични търговци и после обществото и пациентите се оплакват, че видите ли, тези търговци първо си гледат търговския интерес. Ние смятаме всеки ден колко пари са ни останали като направления, ще ми стигнат ли парите до края на месеца, за да мога да изпратя този пациент, за да уточня неговата диагноза или няма да ми стигнат“, заяви преди време пред една телевизия акушер-гинекологът д-р Димитър Ленков.

Прав е човекът, ама кой да го чуе. Сега на него и всички останали натресоха и пръстовите отпечатъци. Поредното безумие в хаоса на здравната  „реформа“ на сегашния министър (в оставка) Москов.

Ето още едно свидетелство. Предстои прием в болница за операции на няколко пациенти. Откъм рецепцията на здравното заведение се чува любезно подканяне: „Хайде, криминално проявените да идват да им вземем пръстови отпечатъци“.„Престъпниците“ чинно си изчакват реда.

Едно устройство четец струва около 300 лв. – за цялата страна са 20 000 броя, общата им цена е към 6 милиона лева. Парите бяха похарчени в поредното безсмислено мероприятие и отидоха в една фирма.

Предстоящите предсрочни избори ще струват поне 30 милиона лева. Държавните финанси са в цветущо състояние – поне така ни уверяват напускащите кораба. Ако има поне малко останал разум, сега е времето да се отменят пръстовите отпечатъци в болниците. Какво тук значат някакви си потънали 6 милиона? Няма и километър магистрала…

Вижте още: 

Вредна грижа за пациента 

Най-ниските заплати в здравния сектор скачат с до 40%​​​​​​​

Здравната ни система е сред най-неефективните в света