Зачестяват опитите за измами, с които да се източват фондовете на Държавното обществено осигуряване. Всяка година в така нареченият „ черен “ списък с осигурители подали неверни данни, Националният осигурителен институт добавят повече фирми, отколкото в предходна година а служителите на институцията успяват да предотвратят измами за десетки милиони левове.
 
Стотици опити за източване фондовете на Националния осигурителен институт се правят ежегодно с фалшиви документи - за несъществуващ стаж или доход с цел да се отпусне пенсия, или тя да е в по-висок размер, или пък да се платят по-високи обезщетения.
 
 "Лице подава заявление за отпускане на пенсия, в случая Кюстендил. Представя и трудова книжка с вписан трудов стаж в дружеството, където би трябвало да е работило, но би трябвало, защото попълненият в документа период е с начало 2 години и 4 месеца преди регистриране на самото дружество. Имаме случаи, в които лице твърди, че е работило в дружество, което още не е създадено. Това граничи и с наглост, и с наивност. Друг кандидат - известният формуляр УП 3 за доказване на осигурителен стаж. Говорим за 97-ма, но самият документ е попълнен на бланка, която е утвърдена чак през 2006-та година.

Пенсионери взимат шест пъти по-голяма пенсия

Териториално поделение на НОИ в Перник. Десетина случаи, в които са представени документи, които са издадени от една от гордостите на социалистическото локомотивостроене. Според тези документи, част от лицата са работили при условията на Първа категория труд, преди да са навършили пълнолетие, и същевременно са били ученици в редовна форма на обучение, тоест те са се трудили в това предприятие преди да са навършили 18 години, преди да е минал абитуриентският им бал, което е ясен абсурд", обясни схемите Георги Терзийски, началник-отдел в НОИ пред БНР.

istock
istock

Всеки опит за измама се подава към прокуратурата, но директорът на Дирекция "Пенсии" в осигурителния институт Любомира Язаджиева допълва, че междувременно следва отнемане на неправомерно придобити права:
 
"От пенсиите могат да се правят удръжки за възстановяване на неоснователно получавани от лицата суми за осигурителни плащания, които могат да са и краткосрочни обезщетения и пенсии", допълни тя.
 
За 2021 година НОИ е събрал 3,3 милиона лева, неправомерно изплатени за пенсии обезщетения, а за първите 10 месеца на миналата година - 2 милиона и 926 хиляди лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg