Възрастта за пенсиониране на всяко осигурено лице, което е навършило възрастта по чл. 68, ал.1 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), и което ще има право на допълнителна пенсия при пенсиониране от универсален пенсионен фонд за 2022 г. ще бъде 61 години и 10 месеца за жените и 64 години и 5 месеца за мъжете.

Това посочват експертите от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

В зависимост от натрупаните средства по осигурителната партида за целия период на осигуряване, бъдещите пенсионери имат право на няколко вида на изплащане на средствата при пенсиониране от УПФ – допълнителна пожизнена пенсия за старост, разсрочено изплащане и еднократно изплащане.

С колко ще се вдигат пенсиите и възрастта за пенсиониране

Ако ви предстои да навършите възрастта за пенсиониране от универсален пенсионен фонд и искате да се информирате за вида на пенсионното плащане и прогнозния размер на вашата допълнителна пожизнена пенсия или разсрочено изплащане се обърнете към пенсионноосигурителното дружество, където се осигурявате.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg