България приветства инициативата на Люксембургското председателство и е готова да си сътрудничи със страните от Магреб (Мароко, Алжир, Либия, Тунис и Мавритания) за обмяна на опит и добри практики за насърчаване на заетостта на младежите.

Тази позиция изрази вицепремиерът Ивайло Калфин по време на втората сесия на неформалното заседание на министрите на труда към Съвета на ЕС в Люксембург.

"Борбата с младежката безработица е ключов приоритет за българската държава. За преодоляване на ниските нива на младежка заетост обаче съществена роля има не само училищното или университетско образование, но и наличието на перспективи за кариерно развитие и за последващо професионално обучение и квалификация. В тази връзка България е готова да сподели опита си и добрите практики, които има, със страните от Магреб", отбеляза вицепремиерът. 

Той посочи, че Министерството на труда и социалната политика се стреми да осигури обучение на безработни и неактивни млади хора в рамките на действащото законодателство, което се финансира по различни проекти от бюджета, но най-вече по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" (2014-2020).

По различни проекти и програми насочени към повишаване на младежката заетост, само за 2015 г. ЕС отделя целеви бюджет за страните от Магреб – Мароко, Алжир и Тунис в размер на над 100 милиона евро. 

"Проблемът с младежката безработица е сериозен от двете страни на Средиземно море, затова ние се опитваме с общи усилия да си сътрудничим с нашите партньори от Мароко, Алжир и Тунис. Приветствам факта, че председателството на Люксембург определя като приоритет това сътрудничество. Убедена съм, че заедно можем да постигнем значителни резултати в борбата с високите нива на младежка безработица и демотивирани младежи до 29 г.", това заяви и комисарят по заетостта в ЕК, Мариане Тийсен.