Инвестициите в свързани лица са един от рисковете, който ще се проверява при прегледа на активите на пенсионните фондове. 

Това стана ясно на конференция, посветена на проверката на пенсионните фондове и застрахователите в България - първото по рода си упражнение не само в страната, но и в Европа.

"Следващите месеци няма да са по-леки. Надявам се в края на процеса да излезем с по-голяма увереност, че средствата на осигурените в пенсионните дружества се управляват по най-добрия начин", заяви временно изпълняващият длъжността зам.-председател на КФН, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", Владимир Савов.

Целта е да се провери дали активите на пенсионните фондове съществуват и каква е тяхната стойност, т.е. дали е в унисон с Международните стандарти за финансови отчети. Оценителите ще видят дали фондовете инвестират в свързани лица, и ако да - дали експозициите към тях са повече от ограниченията в КСО.

Последната фаза включва оценка на рисковете, пред които се изправя секторът. На 30 септември независимите оценители трябва да предадат проектодоклади със заключения от проверките, а финалните доклади трябва да са налични до 14 октомври.