Този инструмент, осъвременяването, засяга само старите пенсии. Човек, който е получил пенсия тази или миналата година, при него няма тази несправедливост от това, че се е пенсионирал преди друг средноосигурителен доход, да речем преди 5 или 10 г.
 
Това заяви бившият социален министър Иван Нейков пред Радио Фокус. По думите му  едно от решенията, които трябва да се вземе е към коя година да бъдат осъвременявани пенсиите – към осигурителния доход на 2016 г., на 2017 г., 2018 г. Но от това решение към коя година ще бъдат осъвременявани старите пенсии ще зависи и ресурсът, който е необходим, за да бъдат осъвременявани.

Така че новите пенсии, да речем последните 3 г. според мен минимум, няма да имат отношение и няма да бъдат засегнати от това осъвременяване, категоричен беше той.

По думите му този инструмент е насочен към пенсионираните преди години, за да се получи това хармонизиране на старите пенсии с новите пенсии за един и същ осигурителен принос. Според него обещанията за 500 лева минимална пенсия, ако отново се направят по по административния път, това означава, че 1,5 милиона, т.е. близо 60% от всички пенсионери в България ще получават една и съща пенсия.

И оттук само стъпка ни дели от един горчив опит на средноазиатски републики, които казаха в един момент: всички пенсионери имат един и същ корем и затова на всички ще ви даваме еднаква пенсия.

istock
istock

Това е изключително опасно и затова се надявам, че зад тези предизборни приказки за нов ръст на минималните пенсии, ще стои всъщност ето този подход – подходът да се постигне осъвременяване и справедливо съотношение между стари и нови пенсии на базата на приноса в осигурителната система. Това може да бъде направено, каза Иван Нейков.

Как ще се изплащат увеличените пенсии за юли

Според него тук всъщност е заровен теоретичният проблем, защото има голям темп на нарастване на осигурителните доходи, затова ако двама души са работили една и съща работа рамо до рамо в едно и също предприятие, само че единият се е пенсионирал 10 г. по-рано от другия си колега, защото е изпълнил изискванията, разликата в тяхната пенсия ще надхвърли сигурно 100 лв., именно заради ръста на осигурителния доход през тези 10 г., които са разстоянието между двете пенсии. Ето тази ситуация трябва да бъде отчетена при всички положения, допълни експертът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg