„Правителството разбира, че са необходими коледни и великденски добавки. Всичко зависи от възможностите на бюджета“. Това заяви социалният министър Ивайло Калфин по Би Ти Ви.

По думите му към края на годината ще се установи с какъв допълнителен ресуср може да се разполага и от това зависи по колко пари ще се отделят за коледни добавки. „Смятам, че е справедливо това да е подпомагане за хората с най-ниски доходи“, подчерта той.

Социалният министър обясни, че средната пенсия в България е 336 лв. и тя зависи от продължителността на осигуряването и заплатата, на която са осигурявани лицата. „През последните 25 г. у нас колкото по-рано се е пенсионирал един човек, толкова по-малка му е пенсията. Част от промените, които правим, целят решаване на този проблем“, добави Калфин.

Според новите промени в Кодекса за социално осигуряване, хора с необходимия стаж, но с недостигната възраст, могат да се пенсионират до една година по-рано. Ако използват цялата година, пенсията им ще се намали с 4,8%, посочи Калфин.

За детските добавки той категорично подчерта, че те не са средство, с което може да се отгледа едно дете. „Детски добавки получават семейства, които имат месечен доход под 350 лв. на човек. Около 860 хил. деца получават детски добавки, или около 70% от децата на България“, коментира социалният министър.

За проблема с бежанците, той каза, че страната ни се справя според възможностите си, като уточни, че парите за бежанците идват от ЕС и от националния бюджет. „Европейската политика за бежанците не трябва да бъде на решаване на криза, а на предотвратяване на криза“, смята министърът.

Той заяви, че предложените квоти за бежанци трябва да бъдат преразгледани за всяка страна член на съюза, за да отговорят на ситуацията в отделните държави.