227 000 души у нас се осигуряват на 3 000 лева и около 160 000 души се осигуряват на над 3 400 лв. Данните изнесе управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов пред БНТ.

Затова той настоява максималният осигурителен доход да бъде увеличен, защото през последните години не е повишаван. С 42% нарасна минималният и средният осигурителен доход и много се доближи разликата между минималния и средния осигурителен доход. Когато лицата се осигуряват, те се надяват да получат адекватна пенсия, посочи Иванов.

Предложението за максималния осигурителен доход е добро, каза шефът на НОИ и призова да не се гледа на фирмите като фирми, които осигуряват само бизнес. Ако това е ограничено в момента и се приемат осигуровките като някакъв данък или тежест, нека да се погрижат за своите служители, призова Ивайло Иванов.

„Тежестта е по-равно между работодателя и лицето и е по-добре все пак максималният осигурителен доход да е вървящ и да се върви в една правилна посока“, настоя шефът на НОИ.

Как да разберете какво ви изплаща НОИ

По думите му Бюджет 2022 е реалистичен, изпълним и ще покрие абсолютно всички решения за увеличение на пенсиите. Според него се получило така, че доста хора смесили доходите от пенсиите си с ковид добавката. Всички пенсии бяха увеличени, няма пенсия, която да не е увеличена, уточни Иванов.

istock
istock

Той не може да се ангажира какво ще се случи, когато изтече ковид добавката, но тя рано или късно ще спре. Най-добре е да спре възможно най-рано, но има заявки да се потърси вариант, при който добавката да влезе в пенсиите и да се повишат доходите, обясни управителят на НОИ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg