Около 300 млн. лева от осигурителни вноски може би няма да бъдат събрани, заради грешно планиране, заяви Красимир Стефанов, изпълнителен директор на НАП по БНР.

Въпросите за смяна на ръководството демотивират хората, но се надявам, че последните положителни оценки на Симеон Дянков, разсейват тези опасения, каза Стефанов.

Може би около 4% ще бъде неизпълнението на приходите за годината. Основен друг проблем е в корпоративния данък, каза Стефанов. И се надявам, че след разговори с тези големи фирми ще се коригират резултатите. Ако има данни за извършено престъпление, те ще бъдат наказани, каза изпълнителният директор на НАП.

Докладът за ДДС измамите е готов – там не само НАП е отговорна. ДДС измамите са общ европейски проблем и те няма да спрат, докато има такова законодателство, отбеляза Красимир Стефанов. Анализът в доклада съдържа данни и краткосрочни мерки, които да се проведат. Има нарочна група в ЕК, която да преразгледа това законодателство. По отношение на ДДС, законодателството е доста либерално, каза Стефанов.

Колкото за евентуално отнемане на лиценза на "ЛУКойл" заради липсата на измервателни уреди, заради което намекна директорът на митниците Ваньо Танов, фирмата е най-големият данъкоплатец и при отнемане на лиценза сигурно ще се отрази и на приходите в бюджета, каза директорът на НАП.

Според него може би трябва да се намери някакъв подход, при който да се изпълнят наредбата и закона. Трябва да се намери някакъв балансиран модел.

Най-лесно е, когато фирми имат задължения да им блокираме сметките и да ги фалираме, каза Красимир Стефанов