Искането на общопрактикуващите лекари да получават потребителска такса и при прегледите на деца може и да бъде изпълнено.

"Личното ми мнение е, че личните лекари трябва да получават и такова финансиране, но то трябва да се поеме от държавата, а не от родителите на децата", каза шефът на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. Тя обаче уточни, че въпросът тепърва предстои да бъде обсъждан и решение засега няма.

От националното сдружение на общопрактикуващите лекари искат при децата да се въведе такса подобно на пенсионерите - родителите да плащат 1 лв., а останалата сума до размера на потребителската такса, която в момента е 2.90 лв., да се покрива от държавата. Според Дариткова би трябвало таксата да се плаща изцяло от хазната и нищо да не се поема от родителите.

За да се приеме подобна промяна, е нужна поправка в Закона за здравното осигуряване, а също и да се предвидят пари в бюджета за догодина.

Според Дариткова не е редно общопрактикуващите да събират такси от по няколко лева за издаване на медицински бележки.

"Това е резултат от прегледа и не би трябвало да се искат пари. Тъй като въпросът не е уреден нормативно, той е оставен на съвестта на колегите", каза тя. За да не се позволява такава такса, здравното министерство трябва да напише изрично в наредбата за основния пакет на лечението, покривано от здравната каса, че част от прегледа е и издаването на бележка за извинение на отсъствия.

Едва 11.9% от парите, които се плащат в здравния сектор у нас, или 285 млн. лв. за миналата година, са отишли за детско здравеопазване, обяви председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ. Според Дариткова въвеждането на клиничните пътеки и това, че те са сред най-недофинансираните, е било пагубно за детското здравеопазване.

От асоциацията предлагат парите, които държавата превежда за здравни осигуровки за децата, да са в отделна сметка, за да е видно колко плаща бюджетът за тях, лекарствата за деца до 7 години да бъдат безплатни, да няма лимити от здравната каса за пътеките за деца.

От месеци педиатричната асоциация е направила и инициативен комитет за построяване на Национална детска болница, която да събере всички педиатрични специалности и да осигурява пълна високоспециализирана грижа на едно място.