Майките сами да избират колко време да получават майчинството си, предлага социалният министър Тотю Младенов пред Нова тв.

Според него те могат да сключват договор с НОИ, с който да се определя по каква схема да си вземат парите - дали да ги получават по-дълго на по-малки месечни суми, или по-кратко, но с по-големи суми.

"Има хора, които казват: "Искаме тези пари, които сме ги внасяли в НОИ за майчинство, да ги получим и те да бъдат повече за по-кратък период от време", аргументира идеята си Младенов, която според него идва от родителските организации.

На практика тя ще направи всички доволни на фона на предложението, подкрепено дори от премиера Бойко Борисов, да се мисли директно за намаляване на срока на майчинството срещу увеличаване на обезщетението.

Подобен принцип има в Дания, където майките могат да избират колко дълго да получават майчинството си, но от това зависи и какъв е размерът му. Според експерта на БСК в социалната сфера Григор Димитров идеята има резон.

"Резонно е да имаш лимит, изчислен от осигуряването, а ти да решаваш как да го изразходваш", смята Димитров. Ася Гонева от КНСБ отказа да коментира, докато идеята не бъде избистрена и поставена на дебат.

Депутатът от ГЕРБ и зам.-шеф на социалната комисия Светлана Ангелова призна, че за първи път чува за идеята, но тя със сигурност няма да стане законодателна промяна до края на мандата на това управление през лятото, защото няма време.

Според Ангелова предложението е смислено, но трябва да се дебатира заедно с промяната на цялостния подход на подпомагането на семействата с деца.

В момента, въпреки намеренията да се стимулират майките да се връщат по-рано на работа, системата наказва точно тези, които прекъснат по-рано т.нар. високоплатено майчинство, защото в този случай то им се спира напълно.

Едва когато детето навърши годинка, те получават право да вземат половината от обезщетението за втората му година, което в момента е 240 лв. В същото време, ако започнат работа на граждански договор, ще могат да си вземат и майчинството, и възнаграждението.