Новата местна власт на доста места в страната реши да ореже месечните си възнаграждения. В други общини пък новите управници предпочетоха да вдигнат заплатите си.

Бившият депутат от ГЕРБ Красимира Анастасова, която стана кмет на Долни чифлик, реши да намали основното месечно възнаграждение, което се отрежда за поста - то падна от 2400 лв. на 1920 лв. С 12-15% намаляха заплатите и на управниците из селата. 

Кметската заплата бе свита още по-драстично в друга варненска община - Девня. Кметът Свилен Шитов се съгласи да работи срещу 1100 лв. Предшественикът му Атанас Кузев вземаше 2400 лв. Доста намаля и възнаграждението на председателя на общинския съвет там - от 2160 лв. на 660 лв. 

И на двете места рестрикциите бяха обяснени с нуждата от оптимизиране на разходите, като финансовото състояние специално на Девня отдавна е плачевно. Според местни хора обаче възнагражденията няма да останат дълго такива и общинските съвети ще ги вдигнат много скоро отново.

В Доспат обаче кметът Елин Радев (ГЕРБ, първи мандат) ще получава максимума - 1200 лв. Селските кметове ще вземат по 730 лв. Вдигнати бяха и възнагражденията в община Русе - кметовете на малките селища ще получават към 1150 лв., увеличението е с около 200 лв. 

Без промяна остават парите на русенския градоначалник Пламен Стоилов (ГЕРБ), който се разписва срещу 1500 лв.