Платените осигуровки на родителите ще станат задължително условие за кандидатстване и записване на детето в забавачка в София. Предложението е на зам.-кмета по образование на Столичната община Христо Ангеличин, като се предвижда то да бъде гласувано от местния парламент до средата на февруари.

В момента се иска родителите да представят копие от данъчната декларация, но това условие ще отпадне.

Документът, които ще удостоверява платени осигуровки, ще

носи на детето 1 точка в класацията

обясниха от „Московска” 33. Сред мотивите за изискването за платени осигуровки са осигуряване на „гъвкавост на системата”. Така обаче ще се ощетят децата, чиито майки и бащи са с прекъснати вноски по вина на работодателя.

Условието ще стане част от критериите за кандидатстване в детски градини, които бяха въведени от Столичната община през 2009 г. Те биват централизирани и допълнителни и носят на малчуганите от 1 до 6 точки при надпреварата.

За кандидатстване ще бъде необходимо само единият родител да има адресна регистрация в столицата. В момента изискването е и за майката, и за бащата, като това носи на детето 3 точки.

Задължително условие в надпреварата за детска градина ще стане представянето на копие от

акта за раждане на родителя настойник

пише в предложението за промяна на критериите. Досега такъв документ не бе необходим.

Новите критерии за кандидатстване ще станат факт през тази пролет. Първото класиране за забавачките е на 30 април. След него ще бъдат направени още две генерални класирания – на 7 и на 14 май.

Родителите ще имат по две седмици, за да запишат децата си в групата, обясниха от „Московска” 33. След изтичането на срока мястото не се пази.

През последните три години в столицата са разкрити около 4500 нови места в забавачките. През 2010 г. са изградени 17 нови детски градини, а през настоящата година се планира да стартира строежът на още шест нови сгради.