Една от най-тежките реформи е пенсионната. Дискутираме тезите по отношение на професионалните пенсионни фондове. Всичко, което правим с увеличаването на стажа и възрастта - това е максимално плавното, което направихме, за да не се усети толкова драстично от хората.

Това каза пред Дарик радио министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Заварихме 2 млрд. дефицит в Държавното обществено осигуряване и трябваше да я стабилизираме тази система, допълни Младенов и уточни, че от края на 2016 година дефицитът във фонд "Пенсии" става нула, след това ще има само натрупване и по-добри пенсии за хората.

По отношение на коледните добавки, Младенов коментира, че от Държавното обществено осигуряване категорично не може да има коледни добавки.

"Там дефицитът е около 2 млрд. лева, както споменах. С промените, които направихме залагаме следващата година да намалим дефицита с над 600 млн. лева. Министерството на финансите е това, което разполага с бюджета и аз не мога да коментирам повече този въпрос", подчерта Младенов.

На финала сме на една много тежка реформа, която ще заздрави осигурителната система, категоричен бе социалният министър.