Социалният министър Тотю Младенов призна най-накрая от Добрич, че на този етап не се предвижда увеличение на детските добавки и пенсиите, поне докато не се гледа макрорамката на бюджета за 2012 г., което се очаква да стане в края на следващия месец.

В началото на септември Младенов си позволи да обяви, че правителството обмисля вдигане на пенсиите още от 1 януари догодина. Думите му вбесиха премиера Бойко Борисов, който нареди на министъра си да не дава обещания, преди да има решение на правителството.

Тотю Младенов бе в Добрич, за да направи поредната първа копка за правителството дни преди изборите. Този път той даде старт на изграждането на общностен център за деца до 7 г. и родителите им по проект "Социално включване", който се финансира със заем от 56 млн. лв. от Световната банка. С него ще бъдат изградени 56 различни социални услуги.

Според социалния министър не трябва да се набляга на увеличаването на социалните помощи, а да се осигуряват услуги за подпомагане на уязвимите групи.

"Съчетаването на паричните суми с допълнителни социални услуги е правилната социална политика, от която ще могат да се възползват повече хора", бе категоричен той.

35 лв. детски, които се полагат при доход до 350 лв. на член от семейството, са максимумът, който държавата може да отдели в условия на икономическа криза, макар че цяла година кабинетът се опитва да убеди хората за края й. Замразяването на доходите за децата Младенов обясни още с дългото платено майчинство у нас, което е 12 месеца. То е най-дългото в Европа, но ГЕРБ реши да не го намалява.