Застрахователните компании да са алтернатива на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Тази идея заляга в основата на новата правителствена стратегия за реформа на здравната система.

Реално става въпрос за задължително допълнително здравно осигуряване, което да се прави или към Касата, или към частни застрахователни фондове.

„Предлагаме пълна промяна на здравноосигурителния модел, нов тип контрол над здравната система и конкуренция между НЗОК и допълнителни осигурителни фондове. Целим демонополизация на Здравната каса“, обясни здравният министър Кирил Ананиев, който представи новите идеи на управляващите.

Той подчерта, че като недостатък в настоящата здравна система на България се наблюдава нарастване на публичните средства за здравеопазване, без обаче да се постигат желаните медицински резултати и удовлетвореност на пациентите от ефекта на лечението.

Именно затова се предлагат два плана за допълнително здравно осигуряване чрез застрахователните компании. Единият е гражданите да могат да избират между НЗОК и някоя застрахователна компания за задължителното си здравно осигуряване.

Целта е незабавно създаване на конкуренция на Здравната каса и пълното демонополизиране. Вторият план предвижда застрахователният бранш да се превърне в своеобразна втора здравна каса, която да осигури допълнително финансиране за системата.

Предложенията на Ананиев дойдоха след представено проучване на „Алфа Рисърч“, според което България е лидер по хоспитализации в ЕС, а същевременно 75% от българите не са доволни от качеството на здравеопазването и от достъпа до него.