1024 свободни работни места бяха обявени от 154 работодатели на трудовите борси през октомври. Агенцията по заетостта организира 10 трудови борси в страната, в които взеха участие работодатели от различни сфери.

Две общи трудови борси се проведоха в Раднево и Дупница, в които участваха 18 работодатели най-вече от сферата на промишлеността и услугите. Обявени са 130 свободни работни места за позиции, които изискват по-ниска образователна степен или професионална квалификация – техник, механик, ел. техник, водач мотокар, шлосер, стругар, фрезист, заварчик, оператор на машини с ЦПУ, шофьор на автобус, монтьор, сметосъбирач, шивач, монтажник на мебели, камериерка, продавач консултант, майстор-производство на тестени изделия, готвач, барман, сервитьор и др. Има интерес и към кадри с по-висока образователна степен – инженер-КИП и автоматика, преводач, компютърен оператор и др.

Шест специализирани трудови борси за младежи се проведоха в Казанлък, Хасково, София, Самоков, Благоевград и Кърджали. Над 970 млади хора посетиха срещите, организирани от Агенцията, за да се запознаят с предложенията и изискванията на работодателите. Обявените 634 свободни работни места са в сферата на търговията, производството, финансови, застрахователни и административни услуги, охрана и сигурност, хотелиерство и ресторантьорство, застрахователни и финасови услуги, образование и др.

През октомври Агенцията по заетостта организира и една специализирана трудова борса – в сферата на туризма, която се проведе в Разлог. 27 работодатели от бранша обявиха 249 свободни работни места и презентираха дейността си в непосредствен диалог с над 250 търсещи работа лица. Обявените работни места са за администратори, сервитьори, бармани, готвачи, помощници кухня, камериерки, пиколо, перачи, работници поддръжка, сладкари, масажисти, охранители, миячи, чистачи, спасител басейн, салонен управител и др.

На трудовите борси през октомври отново се презентира възможността за кандидатстване по проект „Нова възможност за младежка заетост” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.

През месец ноември Агенцията по заетостта ще организира последната за годината трудова борса. Тя ще бъде специализирана – в сферата на туризма и ще се проведе в Смолян.