73 млн. лв. ще струва за поредна година субсидираната заетост и обучението на безработни българи по националния план за заетост.

Странното е, че въпреки увеличението на минималната заплата на 460 лв. и ръста на възнагражденията на субсидираните работници от януари, тази година броят на обхванатите от мерките хора ще е дори по-голям.

Според социалното министерство над 23 хил. безработни ще работят, а около 11 200 ще се обучават със сумата. Така същият бюджет от 73 млн. лв. за тази година ще стигне за около 2 хил. души повече.

Вчера кабинетът в оставка прие националния план с мерките за субсидирана заетост тази година, без той да е публикуван за обществено обсъждане.

Заради по-високата минимална заплата се увеличават възнагражденията на младежите, които ще работят в държавната администрация по програмата "Старт на кариерата" - от 500 лв. на 550 лв. Тази програма е за млади висшисти без опит по специалността.

Увеличава се и заплащането за наставниците им - от 140 на 180 лв. Младежките медиатори, назначени в общините да издирват свои връстници, които нито учат, нито работят, ще получават вече с 50 лв. повече, или по 580 лв. В страната има назначени 97 медиатори. По-високи заплати с 50 лв. ще получават и психолозите и мениджърите по програма "Активиране на неактивни лица" - 600 лв.

По 200 лв. ще получават безработните, които започнат работа в друг град - на повече от 50 км, от мястото в което живеят. Тези хора ще получават парите от държавата за една година, за да покриват таксите за детски ясли и градини, наема и др. По регионалните програми за заетост на 28-те области през тази година ще работят над 4300 души, което е значително повече от предвидените места за м.г.

Регионалните програми миналата година започнаха да се изпълняват много късно и на практика ще приключат през първите три месеца тази година. С парите от миналогодишния план в размер на 7.2 млн. лв. работят близо 2800 души, като от тях над 430 са на непълен работен ден.

Още 500 безработни ще бъдат назначени тази година по проекта "Красива България". Миналата година с отпуснатите 3 млн. лв. работиха 550 души по програмата.

Вижте още: 

8300 души са се върнали от чужбина като безработни

Регистрираните безработни са намалели с 66 хил. за година