Надбавките за второ и трето дете ще се вдигнат, за да се насърчи раждаемостта. Това обяви вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин през уикенда. Това ще стане с промяна в Закона за семейното подпомагане. 

Предвижда се добавките за едно дете да станат 30 лв., за второ - 80 лв., а тридетните родители да получат 130 лв. За всяко следващо дете ще се дават по 20 лв., така че при 4 деца ще се вземат общо 150 лв. 

Досега за едно дете се полагаха 35 лв., за две - 50 лв., а за следващите по 35 лв. Тази седмица поправките ще бъдат качени на сайта на социалното министерство за публично обсъждане. 

Правителството ще предприеме и мерки срещу ранната раждаемост. "Практиката деца да раждат деца трябва да отпадне", е категоричен Калфин. За това ще се разчита основно на здравните медиатори. 

Предвижда се още родителите на непълнолетни майки да не получават детски добавки. Това ще стане с изменения в Закона за семейните помощи за деца. В момента детски могат да получават както майката на малолетната, родила дете, така и тя самата. 

За майките студентки получаваната помощ при раждане ще се раздели на две и втората част ще се получава след представяне на бележка за заверен семестър. Целта е да се сложи край на злоупотребите, при които бременните се записват в университет само за да получат парите, след което не се връщат на учебната скамейка. В момента студентките майки получават накуп 2800 лв.