Растежът на заплатите в света през миналата година никога не е бил толкова слаб от финансовата криза през 2008 г. насам и то въпреки икономическия подем в богатите страни. Това се посочва в доклад на Международната организация по труда (МОТ), пише AFP.

МОТ констатира също така в доклада си за заплатите в света, че разликите в заплащането между половете са на „неприемливо” ниво, като жените продължават да получават приблизително с 20% по-ниски заплати, отколкото мъжете, докато проблематиката за равенството между мъжете и жените заема значително място в обществените дебати.

Според доклада на МОТ, която е агенция към ООН, световният растеж на реалните заплати (коригирани спрямо инфлацията) се е забавил през миналата година, преминавайки от 2.4% през 2016 г. до 1.8% през 2017 г. – най-ниското ниво от 2008 г.

„Объркващо е да се наблюдава, че в икономики с високи доходи бавният растеж на заплатите съжителства с възобновяването на растежа и спада на безработицата. Според първоначалните индикации този слаб растеж на заплатите би трябвало да продължи през 2018 г.”, изтъкна генералният директор на МОТ Гай Райдър.

В Европа (с изключение на Източна Европа, където заплатите са нараснали с 5% миналата година спрямо 2.8% през 2016 г.) растежът през 2017 г. е бил почти нулев (спрямо  ръст от 1.3% през 2016 г. и 1.6% през 2015 г.).

В разгара на движението #MeToo докладът на МОТ се интересува отблизо от разликите във възнаграждението между жените и мъжете, които, според Райдър, са „една от най-големите прояви на социална несправедливост”.

Райдър се възмути по време на пресконференцията от това, че съществува много явно ощетяване на жените, които са в отпуск по майчинство, за разлика от бонуса при мъжете, излезли в бащинство. Мъжете с малки деца са по-добре от гледна точка на заплатите, отколкото майките.

"Разликата в заплащането между половете остава един до голяма степен необясним феномен, който до известна степен е свързан с предразсъдъци и стереотипи", както и с други фактори, които не могат да бъдат обяснени с разлики в производителността между жените и мъжете, обяснява пред медиите Росалия Васкес-Алварес, един от авторите на доклада.

За отбелязване е, че докладът показва, че традиционните обяснения - като разликите в степента на образование между мъжете и жените, които са на платена работа, играят незначителна роля, за да се обяснят нееднаквите възнаграждения.