Нужно е да има механизъм за регулация на направленията, но той не трябва да бъде лимитиращ. 

Това заяви вчера здравният министър д-р Таня Андреева пред ТВ7. До ситуацията с изчерпаните талони за рентген и изследвания се е стигнало вследствие на небалансирано разпределение на средства. 

Според нея заедно с директора на НЗОК д-р Пламен Цеков ще обсъдят механизми за справяне със ситуацията. 

Държавата ще поеме издръжката на малките болници, които не могат да разгръщат големи обеми дейности заради липсата на кадри и съвременна апаратура. Хазната ще ги субсидира по определени критерии, заяви още д-р Андреева. 

Този въпрос ще бъде решен с разписването на документи следващия вторник. Тогава ще бъде направен списък на нуждаещите се малки лечебни заведения, обясни тя и допълни, че в него те ще влизат по определени критерии.

Надявам се, че няма да бъде закрита нито една болница каза още министър Андреева.

Тя изрази надежда, че болница в Девин ще заработи отново от есента и припомни, че сега от липса на медицински грижи страдат най-остро жителите на малките населени места и работещите в Западните Родопи.

В провинцията има остър дефицит на лекари. Само за една година са напуснали почти половината специалисти по вътрешни болести и около една четвърт от хирурзите в общинските болници. Тези данни изнесе междувременно Сдружението на общинските болници (СОББ).

Такава внезапна промяна в двете най-важни специалности в медицината не може да не се отрази негативно на системата на здравеопазване, прогнозира неговият председател д-р Неделчо Тотев, който е и директор на болницата в Чирпан.

Според него тези проблеми най-силно се усещат в по-малките лечебни заведения. 

Там веднага се появява дефицит на кадри поради потребността същите пациенти да се диагностицират и лекуват от поне пет специалности във вътрешната медицина и рязко се покачват разходите за заплати, поясни д-р Неделчо Тотев.