Неосигурените за здраве българи реално са около 650 000 души. Това обяви вчера управителят на здравната каса Пламен Цеков, като се позова на данни на НАП.

Досега се коментираше за двойно повече хора без вноски, но според Цеков останалите живеят трайно в чужбина.

От приходната агенция потвърдиха пред "Сега", че става дума за горе-долу толкова българи, но не можаха да кажат откъде идва бройката.

"Около 40% от неосигурените се връщат в системата като заплащат накуп здравните си вноски за пропуснатите периоди", твърди Цеков. В същото време бюджетът на НЗОК за 2013 г. е смятан при 1.3 млн. здравно неосигурени според мотивите към него. Това означава, че приходната част в него е силно занижена и в края на годината може да се очаква относително голямо преизпълнение на осигурителните вноски.

Голяма е вероятността тези целеви пари за здраве да бъдат прибрани отново в големия бюджет на държавата, тъй като не са разчетени като разходи. А по инициатива на финансовия министър Симеон Дянков т.нар. голям резерв на касата, в който влизаха излишъците, беше закрит през 2010 г.

За 2012 г. например бюджетът ще прибере 40 млн. лв. от преизпълнението на здравни вноски, което според НАП ще бъде 51 млн. лв.

"Това също е показателно, че здравно неосигурените са по-малко от 1.3 млн. души", смята Цеков. Надзорът реши с 10 млн. лв. от тях да се плати за надлимитна дейност на болниците.

"С това ще бъде изплатена надлимитната дейност 100% и повече няма какво да плащаме", обясни Пламен Цеков защо оставя милионите на големия бюджет. Той обяви, че в болничната помощ са отчетени 60 млн. лв. над лимитите, 19.5 млн. лв. е преразходът в специализирана извънболнична помощ и 3.2 млн. лв. при зъболекарите.

Пенка Георгиева, която е представител на пациентските организации в надзора на НЗОК обаче е депозирала искане с останалите 40 млн. лв. да се плати за лекарства. Става въпрос за 44 млн. лв. за медикаменти, отчетени в края на ноември, които технологично се проверяват и остойностяват до края на декември, началото на януари.

"Те винаги са се плащали от новите бюджети", твърди Цеков, макар че е имало години на авансови плащания.

Контрол

Здравните заведения са отчели дейности за 540 000 лв., които не са признати поради нарушения в процедурите на хоспитализация и алгоритмите на клиничните пътеки. През 2012 г. НЗОК е успяла да свали разходите за лекарствата с 22 млн. лв., с които е осигурено лечението на нови 40 000 души, твърди Цеков.