"НЗОК няма да намали на нито една болница нито обема на дейността, нито финансирането, достигнато през миналата година. Целият обем извършвана дейност през 2015 г. във всяка отделна болница ще бъде финансиран от НЗОК и през тази година - независимо дали тя е държавна или частна", обяви вчера здравният министър Петър Москов пред директори на болници в Пловдив. 

Там той представи проекта за национална здравна карта, според който 3000 легла за активно лечение в страната са излишни. Общо леглата в момента у нас са 38 334. Идеята на картата беше именно НЗОК да не финансира структурите, които надвишават потребностите.

От друга страна обаче според здравната карта у нас има недостиг от 3500 легла за активно лечение. 

"Лечебни заведения, които имат неизползвани през миналата година легла, сега ще могат да ги преустроят за финансиране по три нови пътеки за продължително лечение на пациентите", каза по този повод Москов вчера. Явно министърът разчита, че всички излишни легла за активно лечение ще се преструктурират. За целта обаче цените за продължително лечение трябва да са колкото тези за активно.

"От реформите в здравеопазването са притеснени представители на лобистки фирмени интереси и свързани с тях политически кръгове, защото се дават власт и права на пациентите и това ще засегне икономическите им интереси. Промените ще гарантират правото на пациента да получи точно грижата, от която има нужда, а не процедури, чието изписване осигурява по-изгодно за лечебното заведение финансиране от здравната каса", каза още министърът. Не е ясно обаче как ще се ударят лобистките интереси, при положение че министърът обещава същото финансиране на всички болници.

Според Москов с въвеждането на пръстовия идентификатор пациентът ще има "реалната власт да контролира лично плащанията на НЗОК" и това "плаши най-много всички, които досега са се възползвали от възможността да източват касата". Срещу идентификатора се обявиха от лекарския съюз, тъй като на медици и болници ще се наложи да купуват четци и да се занимават със снемане на отпечатъци. 

От идентификатора обаче се вълнуват и в ПГ на ГЕРБ, която вика на среща Москов днес. Той ще бъде изслушан за вота на недоверие за здравната политика в сряда, но изрично ще бъде питан за пръстовите отпечатъци при посещение в болници и аптеки и дали ще се закриват лечебни заведения. "Именно по тези въпроси се надявам да получим точни и коректни отговори, защото във всички избирателни райони тези въпроси се задават", заяви депутатът и бивш здравен министър Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

Вотът, поискан от БСП, ДПС (без Делян Пеевски) и независимите Велизар Енчев и Георги Кадиев, няма шанс да мине, но според мнозина наблюдатели ГЕРБ ще използват случая да притиснат Москов за по-голяма съгласуваност с тях и с цялото парламентарно мнозинство. "Не бива да има хаотични движения и трябва да се търси политически компромис. Темата "здравеопазване" е надпартийна и трябва да се вземат решенията именно в търсене на такъв компромис в пленарната зала. Призовавам министър Москов да започне все повече срещи с народните представители от всички парламентарни групи, за да търси подкрепа", каза Атанасова.