Няма политическо решение за повишаване на здравната вноска, каза министърът на здравеопазването Таня Андреева в интервю за "Здравей, България” на Нова телевизия тази сутрин.

Тя уточни, че предложението се е появило като вариант по време на общественото обсъждане на проекта за Здравна стратегия в светлината на недостига на средства в здравеопазването.

"Стратегията ни е необходима по две причини: първо, за да започне нещо да се случва в здравеопазването, второ – всеки разбира, че финансовият ресурс в системата е ограничен. Задлъжняването на болниците се дължи до голяма степен на недостатъчно финансиране на дейността им. Трябва да се търси начин това да се преодолее”, коментира министър Андреева.

Една от възможностите е по-малко лечебни заведения да сключват договор със Здравната каса. "Навсякъде по света се откриват болници, но не всяка работи със Здравната каса. При нас  се закриваха болници там, където не трябваше и се откриваха на места, където вече има твърде много лечебни заведения”, посочи Андреева.

Тя изказа мнение, че трябва да има повече от една Здравноосигурителна каса - "първо, за да могат хората сами да избират кой да се грижи за тяхното здраве и да търсят отговорност от лечебните заведения и второ, защото това прави по-прозрачно изразходването на финансовия ресурс".

За да стартира втора Здравна каса обаче е необходим финансов ресурс, отбеляза здравният министър. Според д-р Андреева парите, които са натрупвани за тази реформа обаче ги няма. През 2010 г. предишното правителство ги прехвърлило към бюджета за покриване на дефицити.

"Това е най-непрозрачното изхарчване на парите на хората”, заяви Андреева и обясни, че в Закона за здравното осигуряване е записано, че парите за здраве отиват за здраве. "Никое правителство не си е позволило да посегне на тези пари. Единственото, което го направи с лека ръка, беше това на ГЕРБ”, отбеляза тя.

Таня Андреева обясни, че в Здравна стратегия са заложени няколко приоритетни области, сред които е и въпросът за профилактиката. След като я приемем в окончателния вариант, ще се приеме и съответният план за прилагането й, заедно с финансовата рамка, каза тя и допълни, че в момента се изготвя регистър за онкоболните и болните от диабет, за да може да се планира къде да се направят центрове за диагностика и за терапия.

"Цените на някои лекарства у нас са толкова ниски, че съществува дефицит и дори има реекспорт. В България основният проблем е с медикаментите, които нямат аналози. Те са много скъпи и по данни на Здравната каса 55 – 60% от ресурса за лекарствата отиват за тях”, каза още здравният министър.

Експертна група ще работи за промяната в Спешната помощ, която ще се усети следващата година, посочи Андреева.