Националният осигурителен институт (НОИ) разработва нови електронни услуги. Една от тях ще дава детайлна информация как се формират сумите, изплащани на пенсионерите, включително начислени добавки или удръжки по запори. Това обяви пред "Хоризонт Марин Калчев" от НОИ.
 
"Когато се прави някакво удържане на суми, да се види какви удръжки има, защото хората много често бъркат. Той получава, да кажем, една сума от 100 лева, но той всъщност си получава 200 лева, от тях 100 лева или колкото е законоустановено, че максимално може да му се вземе, му се удържат по някакъв друг начин", обясни експертът.
 
В новата електронна справка ще има и информация за прехвърляните от НОИ към Агенцията за социално подпомагане суми. Когато хората с увреждания ползват личен асистент, "добавката за чужда помощ" се прехвърля към социалните служби, за да бъде платена част от заплатата на асистента.

Защо пенсионери смятат, че са получили по-малко увеличение на пенсията си

Новите електрони услуги ще могат да бъдат ползвани чрез персонален идентификационен код, издаван от НОИ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg