Мярката за запазване на заетостта 60/40 ще бъде удължена днес до края на годината с решение на служебното правителство. Ще се приеме и новият вариант за компенсации на работещи от временно затворени бизнеси заради пандемията, мярката е „Запази ме плюс“.
 
От август до края на декември се удължава действието на 60/40. Всеки месец се очаква да се запазва заетостта на поне 66 хиляди работещи. За целта са осигурени 250 милиона лева от актуализацията на бюджета.
 
Достъпът на предприятията не се променя. Тези със спад на оборота с 30 и повече проценти ще получават 50 на сто компенсация за заплати и осигуровки. Най-тежко пострадалите от пандемията със спад в продажбите 40 и повече проценти ще получават 60 на сто, като правоимащи ще са и хората, назначени от януари до юни тази година на работа.
 
По „Запази ме плюс“ средствата са 100 милиона лева. Те са компенсация за работещи и самоосигуряващи се от секторите с временно преустановена дейност по силата на заповеди на здравния министър или РЗИ, съобщи БНР.

Още над 200 млн. лева за помощи на семейства с деца и за рисково работещи в пандемията

За времето на неплатения отпуск компенсацията е 75% от месечния осигурителен доход, но този път средствата ще плаща НОИ, а не Агенцията по заетостта.
 

Агенция по заетостта
Агенция по заетостта

Служебните министри ще променят постановлението, с което се определя размерът на проценти от оборота, които се предоставят на извършващите туроператорска дейност.
 
Ще се промени и постановлението, с което държавните фирми отчисляват към държавната хазна част от печалбата си.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg