Начинаещ митничар получава заплата колкото чистачка, става ясно от сайта за работа в държавната администрация.

Агенция “Митници” е обявила конкурси за 17 младши инспектори с основно месечно възнаграждение от 240 лв. Толкова в момента е минималната работна заплата и обикновено се взема от чистачки или охранители без образование и опит.

За начинаещ митничар обаче се изисква висше образование, за предпочитане по специалности право и икономика. Доброто владеене на гръцки или английски език се смята за предимство в конкурса. Кандидатите ще бъдат избрани чрез тест и интервю. Ще бъдат назначени в митница “Благоевград” и ще работят по граничните пунктове в региона. Инспекторите ще извършват проверка на документи, стоки, превозни средства ипътници.

Търси се и началник на митническия пункт в свободната зона в Русе с основна заплата от 605 лв. Толкова ще взема и колегата му от Калотина. Най-платената позиция е за шеф на отдел “Последващ контрол” в столичната митница - 629 лв.

Въпреки обявените ниски стартови заплати конкурсите за работа в митниците обаче рядко приключват без назначения поради липса на подходящи кандидати, както е в другите ведомства. През миналата година са били обявени 60. 25 от тях още продължават, 16 са приключили с избор на служители и нито един без назначение. За сравнение в Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” при 48 конкурса за 19 позиции не са избрани подходящи кандидати. Дори в министерствата на икономиката и на околната среда има съответно 5 и 7 конкурса, приключили без назначения.

За апетитния пост се учи в Търговско-банковата

За професията митнически посредник се обучават ученици от Националната търговско-банкова гимназия в София.

Специалността се казва митническа и данъчна администрация и е с разширено изучаване на английски език, обясни директорката на елитното школо Емилия Иванова.

Завършилите този профил могат да работят в спедиторски фирми, например като попълват документите им за внос и износ. Младежите с диплома за тази специалност могат да бъдат назначавани и в митниците, но като редови служители, защото митничарите трябва задължително да имат висше образование.

Училището ще кандидатства за места и за план-приема за следващата година за търсената специалност митническа и данъчна администрация.