Доходите на семействата от средната класа са в застой, притиснати от свръхбогатите, които поемат по-голям дял, се казва в международен доклад на икономическия мозъчен тръст на ОИСР.

В доклада се казва, че средната класа се вижда с намаляващи шансове за увеличаване на просперитета и нарастващи страхове за несигурност на работните места.

ОИСР твърди, че тази тенденция ще има политически последици за западните страни.

Според организацията средната класа често е била "основата на демокрацията".

На фона на политическия популизъм и опасенията за нарастващия екстремизъм в доклада се казва, че традиционно умерените семейства от средната класа се чувстват „изоставени“ и все по-вероятно ще подкрепят „анти-системни“ движения.

„Потискащ растеж“

Докладът предупреждава за дестабилизиращо въздействие, ако тази част от обществото - дефинирана като печелеща между 75% и 200% от средния доход - продължава да чувства, че просперитетът изчезва.

В Обединеното кралство почти 60% от хората живеят в домакинства, класифицирани като такива в тази група със средни доходи.

От международна гледна точка ОИСР показва променящ се икономически модел, в който висококвалифицираните доходи са се ускорили нагоре, докато тези в средата са имали „мрачен ръст на доходите“ или спад.

В страните от ОИСР, които включват повечето от големите икономики в Западна Европа и Северна Америка, 10% от хората с най-високи доходи са увеличили доходите си с една трета повече от това на хората от средната класа.

В Обединеното кралство повече от една трета от домакинствата със средни доходи „съобщават, че имат трудности да свързват двата края“, казва ОИСР.

В Съединените щати през последните три десетилетия първите 1% от богатите са увеличили своя дял от общия годишен доход от 11% на 20%.

"Средните доходи днес са едва съвсем малко по-високи, отколкото бяха преди 10 години", се казва в анализа.

Загуба на доверие

Докладът предупреждава за социални последици, ако средната класа загуби доверие в системата, извън техния собствен икономически интерес.

В него се казва, че хората от средната класа са важни поддръжници на сектори като образование, здравеопазване и жилища и "качествени обществени услуги".

Но влошаването на неравенството в доходите може да застраши „тяхното доверие в другите и в демократичните институции“.

Изследването казва, че това възприемане на намаляващите възможности причинява "нарастващо недоволство".

„Стагнацията в жизнения стандарт на средната класа“ е съпътствана от появата на „нови форми на национализъм, изолационизъм, популизъм и протекционизъм“.

Вместо да повишава социалната мобилност и растящия просперитет, в доклада се казва, че средната класа е по-притеснена от подхлъзване надолу.