Преобладават очакванията за подобряване на финансово-икономическата ситуация у нас, независимо от съзнанието за трудностите, преживявани в момента, констатират социолозите от НЦИОМ на основата на национално представително проучване, направено между 15 и 25 май сред 1000 души, предаде БТА.

Според данните, 44 % от анкетираните очакват жизненият им стандарт да се подобри, 23 % - да се влоши, а една трета не очакват промяна. Нарастват позитивните очаквания за бъдещето, като за два месеца делът на оптимистите се е увеличил с 10 процента - от 34 % през март на 44 % през май.

Това се отнася преди всичко до младите хора под 40 години, до анкетираните със среден и по-висок стандарт, както и до симпатизантите на ГЕРБ и на "Атака".

Влошаване на стандарта си очакват най-вече хората в предпенсионна възраст, ниско образованите и бедните.

Общо 63 на сто посочват, че през последната година материалното им положение се е влошило, а едва според три процента то се е подобрило. Една трета от участниците в допитването не отчитат промяна в стандарта си на живот.

Все повече хора отлагат във времето разходи, свързани с инвестиции и луксозни придобивки. Данните показват, че ремонт на жилището отлагат 42 на сто, докато през март те са били 35 %. Плановете си за почивка не са осъществили 43 % срещу 37 на сто през март; покупка на автомобил през май са отложили 18 %, докато през март те са били 13 %.

Хората, които са затруднени да обслужват кредитите си, са били 19 на сто през март, а сега са 22 %.

Общо 27%  посочват, че в тяхната фирма е имало съкращения, 22 % - че намаляват оборотите, а 21 на сто - че възнагражденията им са замразени. За преминаване към намалено работно време или принудително излизане в отпуск съобщават девет на сто, а за прекратяване на отделни дейности на фирмите, в които работят - 8%.