Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов съобщи пред журналисти, че осигурителният стаж ще се повишава плавно - с 3-4 месеца на година. 

От коя година това ще стане, предстои да бъде решено съвместно със синдикатите, допълни министърът.

В проекта на протокол за съгласие между синдикатите и премиера е записано, че стажът ще нараства от 2016 г. По тази мярка, както и по друга - за удължаване преходния период за пенсиониране на категорийните работници и служители до 2014г. без промяна на възрастта за пенсиониране, все още има неясноти.

По тази причина беше отложено подписването на протокола във вторник, което бе и повод за протеста, въпреки изтеглянето от парламента на промените в Кодекса за социално осигуряване /КСО/ с решение на Министерския съвет. В изтегления проект за промени беше предвидено, че осигурителният стаж ще нараства плавно от 2011 г., като се предвиждаше той да се повиши с три години до 2013 г.

Министърът посочи пред участниците в протеста на КНСБ срещу пенсионната реформа, че новите предложения за промени в кодекса ще бъдат направени само с консенсус. По думите му решението ще бъде насочено в подкрепа на мерки в пенсионната система, които да бъдат от полза за хората. Той допълни, че работата започва от днес и вероятно до понеделник ще има някакъв готов вариант на промени.

Важно е да бъдем заедно със синдикатите и работодателите при осъществяването на социалната политика, добави министърът. Той допълни, че очаква работодателите да се върнат в тристранния съвет, защото предстои обсъждане на два важни законопроекта - за бюджета на ДОО и кодекса.

Представители на КНСБ заедно с министър Младенов влязоха за среща в парламента с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Там ще бъдат връчени подписката от КНСБ, подкрепена от 200 000 души, както и декларация от името на синдиката. 

В декларация до премиера и председателите на парламентарните групи КНСБ заявява, че няма да допусне да се поставят неизпълними условия за пенсиониране, в това число отменящи възможността за ранно пенсиониране на категорийните работници  чрез повишаване на възрастта. В условията на криза няма десни и леви мерки, а само такива, които са работещи, пише в декларацията.