Осигурителните прагове за 2012 г., от които ще зависи върху какви минимални суми ще се внасят пари за пенсии, болест и майчинство, здраве и безработица, тръгват леко нагоре. Това показва началото на договарянето между бизнеса и синдикатите, което започна през изминалата седмица.

Днес ще има нов кръг от преговори по вече готови, но все още неподписани от двете страни споразумения. Очаква се праговете в 76 икономически дейности да бъдат окончателно договорени на 27 септември. Там, където не се постигнат споразумения, минималните суми ще бъдат определени “служебно”.

В някои браншове - като пощенските и куриерските услуги, производството на пиво и малц, праговете ще нараснат с под 5%. В туризма и селското стопанство ръстът им ще е между 10 и 20%, в търговията - 7%, в производството на хартия - 5,6%.

Средно с 1,8% ще скочат минималните доходи за осигуряване при пивоварите. В строителството на сгради и пътища ще останат като тазгодишните заради кризисното състояние и съкращенията в тези дейности. Няма увеличение и във водоснабдяването. За първи път ще има договаряне на минимални осигурителни доходи в лозаро-винарския сектор. Макар да се очаква те да останат на сегашните си нива, важното е, че ще бъдат определени чрез споразумение, каза Евгений Иванов, зам.-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Там са на мнение, че в области като печатните дейности и недвижимите имоти, където няма синдикални структури и не могат да се водят преговори, праговете трябва да се определят от работодателите.

Част от бизнес организациите са против праговете да растат с аргумента, че това ще вдигне още разходите за труд, което може да доведе до нови съкращения и потъване в сивата икономика. Не се приема и фактът, че в секторите, където не се постигнат споразумения, праговете ще се определят административно, т.е. ще бъдат увеличени със средния ръст, постигнат за всички икономически дейности.

Синдикатите са на другия полюс - праговете трябва да растат, за да бъдат осветлени още от скритите заплати. Това ще активира потреблението и приходите в НОИ.