Осигуровките са личен избор. Конституцията казва, че това са права, а не са задължения”, заяви по Нова тв икономистът Красен Станчев относно това къде отиват парите ни за пенсия и здраве.

 

По думите му щом здравните и пенсионните осигуровки не са задължения, тогава е възможно онези, които предпочитат сами да се осигуряват и да не тежат на системата, да направят това, като освободят средства за други хора, които нямат възможност да направят това.

 

„Това може да бъде индивидуализирано. Хората могат да поемат осигуровката си за старини и здравните си осигуровки”, обясни Станчев. Според него, когато това се разглежда като права, а не като задължения, системата ще стане доста по-справедлива.

 

Икономистът даде и пример. Неговите изчисления показват, че ако 20 000 души от общо 70 000, които се осигуряват на 2 400 лева, изберат неговата схема и спестят по 200 лева приход на НОИ, то тогава на година загубата на Здравната каса и НОИ би била 48 млн. лева. Ако се вземе предвид, че тези хора ще работят 10 години и се пенсионират, то тогава се спестява 480 млн. лева. „Това е ¼ от годишния дефицит на НОИ. Тези средства се спестяват и се освобождават за някои, които са по-бедни”, каза икономистът.